Kum se fåče...?

 • Upotrebljavamo jezik kako bismo izrazili svoju osobnost, kulturu i znanje. Kao dio projekta dokumentiranja vlaškog i žejanskog (tzv. istrorumunjskog) jezika i kulture stvaramo etnografske videozapise u kojima izvorni govornici objašnjavaju kako se nešto radi: nešto u čemu su vješti i nešto što uživaju raditi, od pripreme tradicionalnog jela do izrade maketa zaprežnih kola. Na taj način bilježimo istovremeno specifičan tip upotrebe jezika i znanje koje se u jeziku čuva i njime prenosi. Ovdje možete vidjeti isječke iz dužih videosnimaka, koji su skraćeni i obrađeni za zabavnije pregledavanje. Naknadno ćemo ih dodati više, pa posjetite ponovno ovu stranicu. 

 • Kum se fåče vozić? – Kako se rade mala kola? (1/8)

  ...mušåt, kaj šinjorina di Monte Carlo! /...lijep, kao gospođica iz Monte Carla!

  U Šušnjevici barba Miro Belulović lu Fåbro, nekadašnji kovač, uživa u izradi maketa zaprežnih kola (videoisječci 1-5). Barba Miro pripovijeda što ga vuče tom hobiju (videoisječak 1). U pauzi za ručak odmara se svirajući trieštinku (videoisječci 6-8). (Snimljeno 2009.)

  tekst Prijevod
  Video 1 od 8

  Video 2

  Video 3

  Video 4

  Video 5

  Video 6

  Video 7

  Video 8

  Kum se fåče vęrze ši palenta? – Kako se priprema kupus i palenta? (1/3)

  ...atunče rem pokusi toc kumo je./...tada ćemo svi kušati kakvo je.

  Prva je polovica prosinca, u Žejanama je vrijeme kolinja. Muškarci su zaposleni oko pripreme kobasica, za to vrijeme u kuhinji obitelji Doričić lu Ovčarić priprema se večera za težake, na koju će se pozvati i rodbina. Domaćica Ana Doričić uz pomoć nećakinje Sandre Strčić priprema tradicionalno žejansko jelo, kuhani kiseli kupus sa svinjetinom (videoisječak 1), a takva bi večera bila nezamisliva bez palente načinjene od krumpira (videoisječak  2). Dok se palenta hladi na stolu, eto prilike da se ispriča jedna anegdota, upravo o - palenti (videoisječak 3). (Snimljeno 2008.)

  tekst Prijevod
  Video 1 od 3

  Video 2

  Video 3

  Kum se fåku kobasice? – Kako se prave kobasice? (1/3)

  ...e kât va veri tot se va na kråju pojdi./...koliko će se napraviti, sve će se na kraju pojesti.

  Prva je polovica prosinca, u Žejanama je vrijeme kolinja. Obitelj Doričić lu Ovčarić pozvala je prema starom običaju rodbinu i prijatelje, koji im pomažu oko pripreme kobasica (videoisječak 1), dok se ostali dijelovi svinjetine odlažu za kasniju obradu (videoisječak  2); u trenucima odmora uz dobro raspoloženje spontano krene pjesma (videoisječak 3). (Snimljeno 2008.)

  tekst Prijevod
  Video 1 od 3

  Video 2

  Video 3

  Kum se fåku šugo ku kårne, štruklji ši fritule? – Kako se pravi gulaš s mesom, štruklji i fritule? (1/4)

  Čâsta n-âj lukru, ši životu, de vavik./ To nije posao, nego život - oduvijek.

  Franka Jelovčić lu Roto, devedesetdvogodišnja Istranka koja živi u New Yorku, objašnjava kako napraviti jednostavna, ali izvrsna istarska jela: šugo ku kårne, štruklji ši fritule. Najprije pokazuje kako brzo napraviti šugo ku kårne, gulaš s mesom (videoisječak 1); potom pravi štruklji, vrstu jednostavne istarske tjestenine (videoisječak 2); naposljetku priprema fritule, popularan tradicionalni desert (videoisječak 3). Na kraju kazuje zabavnu priču o štrukljima (videoisječak 4). (Snimljeno 2009.)

  tekst Prijevod
  Video 1 od 4

  Video 2

  Video 3

  Video 4