Novosti i događanja

 • 10.12.13.

  Vlaški i žejanski jezik na Sajmu jezika u Portugalu

  U portugalskom gradu Alcanena održao se 17. i 18. listopada ove godine znanstveni skup "International Conference on Endangered Languages in Europe". Na skupu je predstavljen referat Identity and language shift among Vlashki/Zheyanski-speaking Istrians in Croatia dr. sc. Zvjezdane Vrzić i prof. dr. Johna Singlera s Njujorškog sveučilišta. 

  + više
  27.11.13.

  CD za podučavanje vlaškog djeci kroz pjesmu i brojalice

  U srpnju 2013, Udruga Tragovi je izdala novi jezični program za djecu. Zove se En, den, dire, viro ku mire: Vlaški za djecu i roditelje – Vlashki for children and parents i osmišljen je kao program za podučavanje osnova vlaškog jezika (tkz. istrorumunjskog), kroz pjesmu, govor i glazbu kako djeci tako i njihovim roditeljima. Program se sastoji od tridesetminutnog CD-a s osam originalnih pjesama na vlaškom i mnogih riječi, poezije i brojalica na jeziku.

   

  + više
  25.11.13.

  Dječja jezična igraonica "Žejančići" počela s radom u Žejanama

  U Žejanama je u rujnu 2013. godine započela s radom Dječja jezična igraonica "Žejančići". Održava se svake subote u prijepodnevnim satima u prostorijama bivše žejanske škole pod vodstvom Adrijane Gabriš i uz pomoć Davorke Stambulić, još jedne izvorne govornice visoko ugroženog žejanskog jezika. 

  + više
  11.09.13.

  Nedavno u medijima

  Mediji su u posljednjih godinu dana u nekoliko navrata izvještavali o vlaškom i žejanskom (tkz. istrorumunjskom) jeziku i našim naporima da se jezik dokumentira i očuva. Saznajte više slijedeći priložene linkove.

  + više
  28.08.13.

  Dan vlaškog jezika i Dan žejanskog jezika 2013.

  U subotu, 3. kolovoza 2013. održan je u Žejanama Dan žejanskog jezika, a idućeg je dana u Šušnjevici obilježen Dan vlaškog jezika. Ovogodišnji program manifestacija bio je posvećen djeci. 

  + više